Veuve

Ovo je priča o jednoj hrabroj ženi i njezinoj viziji i uspjehu! Upravo takva, izuzetna žena bila je Madame Clicquot, a danas je šampanjac Veuve Clicquot sinonim je za eleganciju, uspjeh i kvalitetu!

Madame Clicquot je bila izuzetna žena! Cijela priča počinje, za ono vrijeme, vrlo neočekivano. 
1772. godine Philippe Clicquot osnovao je vinariju pod imenom Clicquot. 1798. godine njegov sin Francois naslijedio je obiteljski posao i oženio se s Barbarom Nicole Ponsardin. Nakon njegove prerane smrti mlada udovica (veuve – na francuskom znači udovica) Clicquot, s tek navršenih 27 godina, unatoč predrasudama i neodobravanju okoline odlučuje nastaviti posao. Preuzima poslovanje te postaje prva žena na čelu takve kompanije. U današnje vrijeme smatra se  inovatoricom i prvom poslovnom ženom tog vremena. Imala je snažnu viziju i veliku pokretačku snagu, koja stoji iza jednog od najprestižnijih i brendova i a njen šampanjac je postigao globalnu slavu.

Šampanjac iz Veuve Clicquot Ponsardina

Kompanija je 1810. godine preimenovana u Veuve Clicquot Ponsardin. Korak po korak, Madame Clicquot koristi svoje poduzetničke vještine kako bi razvila iznimno vinogradarsko područje koje se sastoji od 515 hektara u samom srcu regije Champagne. O vještinama i mjehurićima Madame Clicquot pronio se glas diljem svijeta. Osmislila je prevrtanje boca – „remuage“ ili „riddling table“ koji je riješio problem dugotrajnog uklanjanja taloga i gubitka većih količina  vina. Unatoč tome šampanjac je i dalje ostajao mutan, a to otkriće donijelo joj je prednost pred srugim vinarima.

Prepoznatljiva žuta etiketa simbol je umijeća „blendanja“

Stil Veuve Clicquot šampanjca definira savršena ravnoteža snage, aromatskog inteziteta, svježine i nježnosti. Dominantni udio crnog pinota daje mu strukturu, manji udio pinot meuniera lijepo ga zaokružuje, dok mu udio chardonnaya pridodaje eleganciju i profinjenost. Za izradu se koristi grožđe s 50 do 60 različitih položaja, a od toga 50 do 55% crnog pinota, 15 do 20 % pinot meuniera i 28 do 33 % chardonnaya. Kako bi se iz godinu u godinu postigla postojanost koja žutu etiketu čini prepoznatljivom, majstor podrumar ima na raspolaganju i neprocjenjivu rezervu vina iz podruma ( koja se dodaju u omjeru 30 do 45 %).

Roze šampanjac za izbirljive

Također je vrlo zanimljivo da je Madame  Clicquot inovirala i potpuno rekonstruirala postupak proizvodnje Rosé šampanjca tog vremena. Prije više od dva stoljeća, ružičasti šampanjci proizvodili su se dodavanjem i miješanjem starijih plodova. Ova metoda nije zadovoljila Madame Clicquot. Ona je imala smionu, novu viziju u kojoj su boje, okusi i mirisi bili od vitalne važnosti za kvalitetu.
Ponovno je stvorila postupak proizvodnje Rosé šampanjca. Madame Clicquot  jako je voljela crveno vino dobiveno od grožđa iz Bouzy regije Champagne te je proizvela vlastito crveno vino s tog područja. Inspirirana tim vinom 1818. odlučila je uklopiti ga bijelim vinom. Tako je nastao prvi poznati ružičasti šampanjac očaravajućeg okusa: Veuve Clicquot Rosé. Danas, kao i 1818. godine, Veuve Clicquot Rosé  proizvodi se na način dodavanjem crvenog vina. Baš prema metodi kako je i Madame Clicquot činila prije 200 godina. Ovaj tradicionalni savoir – faire  omogućuje stvaranje vrhunskog rosé cuvéea, punog okusa i elegancije.

Uvijek u korak s vremenom

Dominique Demarville,  Cellar Master ( voditelj podruma) i njegov tim stručnjaka odabiru vrhunska crna vina i vina iz nekih od najraznovrsnijih vinograda u Champagne regiji kako bi pronašli okuse i karakteristike koje savršeno izražavaju stil Veuve Clicquot Rosé šampanjca. Inovativna i kreativna pakiranja i zanimljive suradnje od kojih je zadnja upravo s velikom japanskom umjetnicom Yayoi Kusama koja je dizajnirala limited edition bocu i gift box Veuve Clicquot La Grande Dame.

Ukoliko obilježavate važnu obljetnicu, slavite rođendan ili se jednostavno želite počastiti jer ste to zaslužili, ovaj prefini šampanjac možete nabaviti u MIVA galerija vina u Zagrebu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)