dojke

Pridružite se akciji Dan dojki & BRA DAY u subotu 30. rujna od 10.00 do 14.00 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu i naučite kako sačuvati zdrave dojke. Doznajte više o zahvatu koji pacijenticama vraća psihofizičku cjelovitost.

U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike rekonstrukcije dojke nakon odstranjivanja raka. Upravo akcija Dan dojki & Bra Day (Breast Reconstruction Awareness Day) posvećena ponajprije edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka. Rekonstrukcija dojke je zahvat koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i pozitivno utječe na izlječenje.
Ovom kampanjom želimo osvijestiti žene o važnosti očuvanja zdravih dojki, ukazivati na nužnost odlazaka na redovite preventivne preglede dojki te educirati sve one žene kojima će trebati ukloniti dojku zbog raka ili onima kojima je dojka već uklonjena, da je mogu rekonstruirati nekom od brojnih kirurških tehnika koje izvode plastični i rekonstrukcijski kirurzi. A koliko je taj zahvat bitan za zadovoljstvo pacijenata, najbolje su ukazale brojne pacijentice koje su podijelile svoju priču i time potaknule i ohrabrile sve one žene koje će se na žalost tek suočiti s dijagnozom raka dojke”, izjavio je pokretač Dana dojki & BRA Day-a u Hrvatskoj i tajnik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Domagoj Eljuga, specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije te pozvao sve da se pridruže akciji i poslušaju korisne savjete od strane stručnih osoba i poticajne priče brojnih žena.

Porazna statistika

Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000). Od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2021. godini 711 žena (stopa 35,4/100.000). Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u RH kao i u većini zemalja u svijetu. Zbog starenja stanovništva možemo očekivati da će taj broj biti sve veći. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena. Najviše stope su u skupini žena između 65 i 69 godina, čak preko 80% novooobljelih je starije od 50 godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe. Stoga je važno da se već od najranije mladosti započne sa redovitim pregledima grudi.

Smrtnost ipak u padu

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istog je u Hrvatskoj u padu Akcija Dan dojki i BRA DAY-a posvećena je edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, ali i važnosti suvremenih mogućnosti rekonstrukcije dojke i time ujedno vraćanju psihofizičke cjelovitosti pacijentica.

Humanitarna donacija za sadnice vrijeska – ukrasne biljke koja opstaje u raznim vremenskim uvjetima – upravo je simbolična i za ovu akciju. Podržite Hrvatsku ligu protiv raka i ovu međunarodnu akciju te najvažnije pružite podršku svim oboljelima.

Dan dojki i BRA DAY uvod je u mjesec listopad te najava Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke 1. listopada i ulazak u mjesec ružičaste vrpce.

Akciju podržavaju mnoge instiucije i sponzori

Akciju Dan dojki & BRA DAY već tradicionalno osmu godinu organizira Hrvatska liga protiv raka, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) te Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Pokrovitelji akcije su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Gradonačelnik Grada Zagreba. Podupiratelji akcije su; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Sveučilište u Zagrebu – Medicinski fakultet, Klinička bolnica Dubrava (KBD)- Klinika za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju ( HDPREK), Akademija za plastičnu kirurgiju te Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj.
Donatori akcije su Affidea i Jana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)