Kako su izgledali tajnoviti krajolici, mjesta i gradovi koji su nadahnuli Tolkiena? Odgovor na to pitanje daje nam raskošno opremljena monografija Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje vodećega svjetskog tolkinologa Johna Gartha.

Zadivljujuće djelo je opremljeno s više od stotinu likovnih priloga među kojima se ističu Tolkienove ilustracije, zemljovidi te arhivske i suvremene fotografije. Objavljeno je u hrvatskom prijevodu Marka Marasa u izdanju Lumena. Dostupno je u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.

Mjesta koja su nadahnula J. R. R. Tolkiena prostiru se diljem Velike Britanije. Ponajviše u Tolkienovim najdražim krajevima, Zapadnom Midlandsu i Oxfordu – ali i širom drugih zemalja na svim stranama svijeta. Autor monografije prati Tolkienove stope i podastire stvarne predloške koji su iznjedrili krajeve Međuzemlja, od planina do obala.

O autoru

John Garth jedan je od najvećih poznavatelja književne ostavštine J. R. R. Tolkiena. U svojoj nas znalački napisanoj knjizi vodi na uzbudljivo putovanje svijetom koji je velikana svjetske književnosti nadahnuo, ali i svijetom koji je stvorio. I ne samo to, John Garth raskrinkava česte zablude o Tolkienovim nadahnućima za stvaranje Međuzemlja. Iznosi čvrste argumente za svoja nova otkrića i razotkriva tijesnu vezu između autorovih putovanja, njegove goleme erudicije i raznolike pročitane lektire.

U nekoliko tematskih cjelina monografija Svjetovi J. R. R. Tolkiena upoznaje nas s književnom ostavštinom i bogatim životom te nepresušnom maštom tog oxfordskog profesora, jednoga od najčitanijih pisaca na svijetu te najuglednijeg filologa druge polovice 20. stoljeća. John Garth, novinar Guardiana i Daily Telegrapha i nagrađivani pisac koji se prometnuo u uglednog tolkinologa, proniknuo je u srž Tolkienova stvaralaštva i prikazao pisca u posve novom svjetlu.

Grafički prilozi knjige

Osim istraživanja, posebnost je ove monografije i njezina raskošna oprema.

„Više od stotinu grafičkih priloga – ilustracija, slika i fotografija – pravi je dragulj za Tolkienove obožavatelje i njegove istražitelje. Najveća blagodat u moru tih vizualnih priloga ipak su Tolkienove vlastite skice i ilustracije. One najbolje dočaravaju kako je Tolkien zamišljao svoj svijet u koji su poslije kročili milijuni oduševljenih čitateljaˮ, ističe urednica knjige Miroslava Vučić.

Monografija Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje pravo je blago za sve obožavatelje Tolkienovih djela i nezaobilazna lektira za sve koji žele bolje upoznati autora Gospodara prstenova, Hobita i Silmarilliona. No, ona nije samo pregled piščevih nadahnuća. Ona je prozor u njegovu dušu i prikaz razdoblja u kojemu je živio. Tolkienova nadahnuća zapravo su priča o njegovoj predanosti, nepokolebljivosti, znatiželji i nezadrživoj mašti. Priča je to koja nadahnjuje. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)