Rafael

Talijanski institut za kulturu u Zagrebu donosi film “Rafael – Gospodar umjetnosti”. Film uz pomoć 3D i 4K tehnologije prikazuje remek-djela renesansne umjetnosti

„Rafael – Gospodar umjetnosti“ bit će moguće pogledati na platformi Vimeo. Gledanje će biti omogućeno uz pristupni kôd, koji će biti aktivan od subote, 8. svibnja u 20 sati do nedjelje, 9. svibnja do 24 sata. Pristupni kôd može se rezervirati do petka, 7. svibnja do 12 sati putem linka: Raphael – the Lord of the Arts (esteri.it). Film je na engleskom jeziku.

„Rafael – Gospodar umjetnosti“ prva je filmska adaptacija ikad napravljena o jednom od najpoznatijih umjetnika na svijetu – Rafaelu. Iako ga znamo kao Rafaela, pravim je imenom Raffaello Santi ili Sanzio iz Urbina. U samo 37 godina života, od čuda od djeteta postao je jedan od najznačajnijih predstavnika renesanse. Koristeći tehnologiju virtualne stvarnosti, film prati slikarev nomadski život na 20 različitih lokacija. Jedna od njih je i glasovita Sikstinska kapela. Rekonstrukcija papinske kapele prikazana u filmu reproducira Rafaelove tapiserije kod čuvene freske Posljednjeg suda.

Virtualna šetnja kroz Rafaelove sobe

Po prvi put ikad 3D i 4K prikazane su Rafaelove sobe u Vatikanskoj palači iznad Borgijinih odaja te 360° virtualne šetnje visoke kvalitete. Ekskluzivno, ova filmska adaptacija predstavlja dva oltarna djela Rafaela i njegova učitelja Pietra Peruginija „Vjenčanje Djevice“, izloženih u Galeriji Brera u Milanu.

Talijanski institut za kulturu u Zagrebu ustupanjem filma na unikatan način obilježava 501. obljetnicu Rafaelove smrti. U sklopu tog obilježavanja u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie, Veleposlanstvom Italije u Zagrebu i Muzejem za umjetnost i obrt nedavno je otvorio izložbu „Rafael – na ishodištu mita“. na njoj je predstavljeno više od sto originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća, uključujući Rafaela. Izložba se može razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt do 6. lipnja 2021.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)