Vrijeme pandemije i potpunog zatvaranja utjecalo je na sve aspekte života, pa tako i na element kulture.  Mnogi kulturni događaji su odgođeni, muzeji i kazališta su tijekom lockdowna bili zatvoreni što je dovelo do pada njihove posjećenosti, ali i manjka kulturnih tema koje su uz sve goruće teme o pandemiji, pale u drugi plan.

Izostankom kulturnih događanja, izostao je i naš modni izričaj za ta zbivanja. Naši najbolji odjevni komadi i inspirativne kombinacije ostale su spremljene u ormarima. Modni outfiti sveli su se na udobne trenirke, pidžame i odjeću “za po doma”, a mnogi su se priklonili jednostavnim i ležernim lookovima.

Unatoč tome, interes za modnim temama i jedinstvenim trendovima tijekom lockdowna nije opao. Prema riječima Ive Odak, znanstvene suradnice u Institutu za društvena istraživanja, moda je temelj estetskog i kritičkog vrednovanja nekog povijesnog razdoblja. Ona predstavlja odraz kulturnih zbivanja, društvenih, političkih i umjetničkih prilika nekog vremena.

Nosim kulturu – kultura je u modi!

Moda i kultura su neodvojive, stoga je važno osigurati da je kultura u modi. Projekt Nosim kulturu povezuje riznice kulture – muzeje. Naglasak je na zagrebačkim muzejima koji su u jeku pandemije dodatno pogođeni i razornim potresom. S ovim projektom povezuje se kultura i moda, te se pozivaju svi ljudi da ih ponovno vrate u fokus svoje svakodnevice.

Generalni pokrovitelj projekta je Designer Outlet Croatia, koji je prepoznao važnost ove teme. Odjevni komadi iz Designer Outleta Croatia krasit će modele u četiri modna editorijala napravljena u zagrebačkim muzejima. Svi lookovi inspirirani su samim muzejima i njihovim zbirkama. Od 25. studenog 2021. do siječnja 2022. ispričat će se četiri potpuno originalne modne priče koje prezentiraju muzeje i njihove zbirke.

Pozivamo vas da i vi podržite i nosite kulturu u sebi. Pratite hashtag #nosimkulturu i web stranicu Designer Outleta Croatia te saznajte na vrijeme kako se uključiti u projekt i osvojiti nagrade.

Neka kultura ostane u modi. Nosi ju i ti.
Zaviri u zagrebačke muzeje, podrži projekt #nosimkulturu i osvoji nagrade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)