U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i ove godine provodi se edukativna javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina. Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

„Osvijestite uzroke, znakove upozorenja i posljedice moždanog udara u žena!“ – poručuju hrabre žene koje su preboljele moždani udar. Dvije Katarine i Mirjana žive u Zagrebu, Ana u Cerni, Ivana u Kutini, a Ester u Puli. Nedavno su se okupile kako bi svojim pričama upozorile javnost na specifičnosti moždanog udara u žena. Svaka od njih se na svoj način borila s tom teškom bolešću i njenim posljedicama.

Ove hrabre žene, u dobi od 30 do 56 godina, svojim iskustvom pokazuju da moždani udar ne bira životnu dob i da se može dogoditi svakome. Sudjelovanjem u akciji Dan crvenih haljina one ponajprije žele poručiti da možemo utjecati na veliki dio čimbenika rizika za moždani udar. Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80% moždanih udara. Glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati jesu krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol.

Crvene haljine hrvatskih dizajnera

Akcija se već tradicionalno obilježava svečanom završnicom. Ove godine će to biti u petak, 4. veljače u dvorani Kaptol Boutique Cinema pod voditeljskom palicom Joška Lokasa. Kao glazbeni gosti nastupit će grupa Gelato Sisters i duo Hojsak&Novosel. Glavne zvijezde večeri biti će šest hrabrih žena u ulozi menekenki na reviji crvenih haljina. Za njih su ih dizajnirali Iva Karačić Design, Etno Mara, Krie Design, Duchess, Diana Viljevac i Ana Maria Ricov. Svečano obilježavanje moći će se pratiti uživo na Facebook stranici.

Prvi petak u veljači #nosicrveno

Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Gradonačelnika grada Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Važan doprinos organizaciji Dana crvenih haljina dali su sponzori Berlin Chemie, Bina-Istra, Boehringer, Eli-Lilly, Fresenius, Ghetaldus, Medtronic, Nicro, Novartis, Pfizer, Pharmas, Pliva, Podzemno skladište plina, Sandoz i Zubak grupa.

Dan crvenih haljina pratit će javni nastupi stručnjaka i stručni skupovi, edukativna predavanja na fakultetima i webinari. Na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak 4. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o akciji mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva i na Facebook stranici.

Foto: Zvonimir Ferina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)