Tanja Vrčić

Svatko od nas ima barem nekoliko madeža na koži; prosječan broj madeža je oko 20 i oni se uglavnom pojavljuju tijekom djetinjstva i mladosti do 30 – te godine

Madeži tj. nevusi su lokalizirane benigne proliferacije melanocita u koži.  Nevusi se najčešće pojavljuju tijekom mladosti do 30- te godine života, no postoje i kongenitalni nevusi ( prisutni od rođenja). Madeži mogu imati različite oblike; mogu bit plosnati, kuglasti, peteljksati, manje ili više pigmentirani, neki sa dlakom, različite veličine.

Broj i pojavnost madeža određeni su genetskom predispozicijom, hormonskim utjecajem ( nevusi nastaju osobito tijekom puberteta i trudnoće) i izloženošću sunčevom zračenju. Kod pacijenata koji primaju imunosupresivnu terapiju može doći do nagle pojave velikog broja madeža.

Pregled madeža

Pregled madeža od strane dermatologa provodi se sa ciljem kontrole madeža i isključenja melanoma kao glavne opasnosti u diferencijalnoj  dijagnozi pigmentnih ali i nekih nepigmentnih lezija. Pregled madeža sastoji se od anamneze, kliničkog pregleda i dermoskopije.

U anamnezi nas interesira pojava novih madeža, eventualne promjene u postojećim madežima; osobito ako madež naglo raste, mijenja oblik, ima nepravilne rubove, ima više boja, interesira nas da li je u obitelji bilo nekih kožnih tumora, atipičnih madeža te postojanje melanoma u obitelji. Kliničkim i dermoskopskim pregledom madeža promatramo kod madeža više karakteristika; da li je simetričan ili asimetričan, kakvi su mu rubovi, ima li jednoličnu boju, da li je manji ili veći od 6 mm, da li se mijenja, raste,  kakva mu je dermoskopska struktura ,da li pacijent osjeća bolnost ili svrbež, da li se  razlikuje od ostalih madeža na koži dotičnog pacijenta.

Tijekom pregleda svih madeža na temelju njihove kliničke i dermoskopske slike donosimo odluku o dinamici praćenja madeža kod dermatologa. Kod madeža koji su nam pokazali znakove  kliničke  ili  strukturne i morfološke dermoskopske atipije preporučamo kirurško odstranjenje madeža uz obaveznu patohistološku dijagnostiku kod svih odstranjenih madeža.

Važnost samopregleda

Ono što svakako preporučujemo svim pacijentima je samopregled madeža jednom mjesečno kada će svojoj koži posvetiti nekoliko minuta i pogledati madeže po  gore opisanim kriterijima.

Također svim pacijentima preporučamo zaštitu od štetnog utjecaja sunčevog zračenja u obliku širokospektralne fotoprotekcije koja uključuje izbjegavanje izlaganja suncu, mehaničku zaštitu (kape, šeširi, zaštitna odjeća), te lokalne pripravke sa zaštitnim faktorima od UVA i UVB sunčevog zračenja.

U Poliklinici Hilarus pacijente ćemo poučiti i o znakovima koji ih trebaju uputiti na žurni pregled kod dermatologa koji uključuju i ove znakove: rast  ili promjene postojećih nevusa ili novonastale naglo rastuće pigmentne promjene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)