Jedan od najdražih recepata, koji redovito proslijeđujemo našim klijentima, je naš famozni kruh bez pšenice i kvasca, u kojem se uživa bez grižnje savijesti
Ja ga osobno radim gotovo na svakodnevnoj osnovi i uvijek se veselim tom danu u kojem mi jutro započinje s mirisom kruha iz pečnice i svježe pripremljene kave dok čekam da se kuh ispeče…
Može i bez pšenice
U današnje vrijeme, pšenica je postala velika zapreka našega zdravlja zbog masovnog tretiranja i modificiranja te drevne žitarice koja se uveliko udaljila od svojih primarnih nutritivnih kvaliteta.
Vjerujte, nije teško živjeti bez pšenice, a da se ipak ne moramo odreći naše omiljene namirnice, a to je kruh. Bitno je samo naći adekvatnu zamjenu, a da vam ništa neće biti uskraćeno.
Testom intolerancije pomoću biorezonantne metode, dobiti ćete uvid u sve vrste žitarica koje smijete konzumirati, a koje bi trebalo izbjegavati. S tim saznanjem možete se igrati različitim okusima i kombinacijama brašna koje baš vama odgovara.
Budite kreativni
Pir je jedna od njih. To je stara (divlja) vrsta pšenice i idealna je zamjena rafiniranoj pšenici. Ukoliko vam niti pir neće odgovarati, još uvijek je izbor velik i ne odustajte od pripreme ovog kruha.
Budite kreativni i dajte si oduška u degustiranju i isprobavanju okusa različitih žitarica, koje uvijek možete dočiniti sjemenkama koje će također doprinjeti još nečem novom.
Nisu potrebna nikakva prijašnja iskustva o pripremi tijesta i pekarskih proizvoda. Slobodno zaigrajte i ostale ukućane uključujući i djecu u „avanturu“ miješanja tijesta.
Ovaj kruh će vas lijepo namiriti, nutritivno ispuniti, a još k tome ćete se i dobro osijećati.
Dobar vam tek!!
„SPECIAL˝ KRUH s mineralnom vodom
Sastojci:
- 500g brašna od pira ili u kombinaciji s raženim, heljdinim, kukuruznim, prosenim, slanutkovim i sl. (npr. 300g pira i 200g nekog drugog brašna)
- 1-2 žličica soli
- 2 žličice praška za pecivo – po mogućnosti organskog porijekla (dućani zdrave hrane)
- Sezam, mak, sjemenke suncokreta, chia sjemenke, bučine sjemenke- kombinacija i količina po želji
- 400-500ml mineralne vode sobne temperature. Količina vode ovisi o zrnatosti i vrsti brašna koju koristite.
Priprema:
Brašno, sol, pecilni prašak i sjemenke pomiješati u posudi (na suho), umiješati ručno mineralnu vodu i miješati dok smjesa ne postane homogena (max. 2 min).
Masu izlijemo u nauljeni kalup ili stavimo papir za pečenje i pečemo približno 60 min (ovisno o jačini pečnice) na 200 stupnjeva.
Napomena: Ako stavljate bezglutensko brašno, stavite 50-100g tapioke i malo manje mineralne vode da vam kruh dobije bolju konzistenciju.