tart od krušaka

Ako želite iznenaditi svoje najmilije dekorativnim i prefinim tartom za Uskrs, naša draga suradnica Suzana Mustapić pripremila je za vas pravu slatku deliciju – tart od krušaka i jagoda

SASTOJCI

  • 3 kruške
  • 6 dcl vode
  • 200 g šećera
  • sok jednog limuna
  • mahuna vanilije

ZA TIJESTO

  • 200 g brašna
  • 50 g seČera
  • 1,7 g soli
  • 150 g maslaca
  • 20 g mljevenih badema
  • korica naranče
  • 1 jaje

ZA NADJEV

  • 120 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 1 vrećica bourbon vanilije
  • 3 jaja
  • 1 velika žlica arome vanilije
  • 150 g badema
  • 100 g slastičarske kreme

Pripremite kruške

U lončić stavite vodu, šećer, sok limuna, makunu vanilije i oguljene kruške te kuhajte dok ne omekšaju. Kad su gotove pustite ih da se dobro ohlade u tekućini.

Priprema tijesta

U posudi prosijte brašno, dodajte sol i šećer te promiješajte. Zatim dodajte maslac nasjeckan na kockice. Prstima utrljajte brašno u maslac, dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje, pa povežite tijesto u kuglu. Zamotajte u plastičnu foliju, i ostavite u hladnjaku barem pola sata.

Priprema nadjeva

Maslac pjenasto izmješajte sa obe vrste šećera, lagano dodajte jedno po jedno jaje i aromu vanilije. Na kraju umiješajte mljevene bademe.

Tijesto razvaljajte, pa obložite stjenke kalupa promjera 28 cm. Tijesto nabockajte vilicom, pa pecite 15 minuta. Mora ostati svjetlo. Kad se malo prohladi na prhko tijesto ravnomjerno rasporedite kremu od badema. Kruške prepolovite, očistite, pa ih lagano zarežite u lepezu, pazite da ne zarežete do kraja. Utisnite ih u kremu od badema. Tart pecite oko 40 min na 200 stupnjeva, dok ne dobije laganu boju. Ovisno o pećnici smanjite temperaturu.

Kad se ohladi dekorirajte jagodama i listićima badema i uživajte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)