TRETMAN PLAZMOM

Tretman plazmom bogatom trombocitima (PRP) učinkovit je i prirodan tretman obnavljanja funkcionalnosti i ljepote kože u kojem se koristi vlastito tkivo tj. vlastiti faktori rasta iz plazme.

Tretman plazmom obično primjenjujemo u području lica, vrata i dekoltea, te vlasišta gdje se vrlo učinkovito koristi za poticanje rasta kose. Postupak traje u prosjeku 60- 90 minuta.

Nakon detaljnog razgovora s liječnikom i jasnog utvrđivanja da ne postoje kontraindikacije za provođenje tretmana postupak započinje uzimanjem krvi. Medicinska sestra uzeti će vam 10 ml krvi koju ćemo centrifugirati tijekom 8  minuta kako bismo dobili željenu fazu plazme, bogatu trombocitima i vašim vlastitim faktorima rasta. Kada dobijemo  takvu plazmu, liječnica će vam ju aplicirati u kožu metodom brojnih intradermalnih injekcija iglama malog promjera ili mikroiglicama (Dermaroller/Dermastamp). Prije aplikacije PRP na tretirano područje bit će aplicirana anestetska krema kako bi postupak bio bezbolan ili minimalno neugodan.

Mehanizam djelovanja

Mikroiglice ili intradermalne injekcije stvaraju mikro-ubode u koži. Time aktiviraju fibroblaste na proces cijeljenja u koži u smislu proizvodnje stvaranja novih kolagenskih i elastinskih vlakana. Dolazi i do poticanja neoangiogeneze – stvaranja novih kapilara. Aplikacijom plazme bogate faktorima rasta u koži dodatno aktiviramo fibroblaste na lučenje novog kvalitetnog veziva. To je proces koji je postupan i dugotrajan, no vrijedan uloženog truda u odnosu na krajnji rezultat.

Kako bi se postigao optimalan učinak najbolje je PRP tretman učiniti više puta. Tretman je optimalno ponoviti tri puta za redom s razmakom 4-6 tjedana. Terapija održavanja se prilagođava individualno potrebama svakog pojedinog pacijenta. Najbolje je provesti jedan do dva tretmana godišnje.

Ovaj tretman se može primijeniti od tridesete godine starosti kao preventivni tretman za usporavanje procesa starenja. Nakon četrdesetpete godine starosti on se primjenjuje za regenerativne i korektivne tretmane.

Za vas piše Tanja Vrčić, dr. med. specijalist dermatovenerologije, Poliklinika Hilarus

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)