Nacionalni parkovi Sri Lanka

Iako sam mislila da je safari na Šri Lanki samo usputna avantura od koje ne treba previše očekivati, budući da su na većini reklama za ovu divnu zemlju prisutne plaže s visokim palmama koje se nadvijaju nad more ili Sigiriya, dan proveden među stotinama slonova u nacionalnom parku i u njihovom prirodnom okruženju, postao je highlight mog putovanja.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je ostalo malo zemalja u kojima se slonovi i druge životinje kreću slobodno, izvan ograda zoološkog vrta, to će biti dovoljan razlog da posvetim nešto više prostora upravo životinjskom svijetu. Zadržat ću se na njihovim prirodnim rezervatima – nacionalnim parkovima. Njih je na Šri Lanki priličan broj, čak 14. Budući da ih ne možete posjetiti sve odjednom, najbolje je napraviti vlastiti izbor. Ovisno o programu putovanja, vrstama životinja koje želite vidjeti, ovisit će i izbor parkova.

Nacionalni park Yala

Najpoznatiji nacionalni park na Šri Lanki svakako je Yala, koji je usput i najposjećeniji. Zahvaljuje to činjenici da u samo jednom posjetu možete vidjeti gotovo sve životinje koje obitavaju na otoku. Smješten na jugoistoku zemlje, park se proteže između dviju provincija: Habantora distrikta u Južnoj provinciji i Monaragala distrikta u Uva provinciji. U park možete ući u Palatupani, 12 kilometara od Kirinda, odnosno 305 kilometara od Colomba. Iako je Yala drugi po veličini nacionalni park na Šri Lanki, za posjetitelje je otvorena tek jedna petina. Na prostoru parka zabilježene su 32 vrste sisavaca. Među njima su slonovi, bivoli, majmuni, šakali, medvjedi i jeleni, no najveća je atrakcija leopard.

Najbolje vrijeme za susret s ovim fascinantnim stvorenjima je od siječnja do srpnja. Tada ćete vidjeti i mnoge vrste ptica. Najviše pažnje privući će pauni zbog svoga, ponekad zaglušujućeg glasanja. Teško ćete zaspati ako se odlučite prenoćiti u nekom od hotela ili drvenih koliba uz rubne dijelove parka. To “strašno” glasanje inače bezazlenih ptica može se pretvoriti u pravu noćnu moru, jer će posjetitelj koji ovu informaciju nije dobio unaprijed, pomisliti da ga okružuju neke strašne zvijeri. Treba obratiti pozornost i na životinje koje se dobro kamufliraju i tako stapaju s okolinom, poput nekih vrsta krokodila, varana i zmija, među kojima  je najčešće kobra. Postoji još jedan park sa sličnim imenom: Kumana nacionalni park zovu i Yala East, a smješten je u Ampara distriktu, nešto udaljenijem od Colomba.

Ostali parkovi

Među turistima je popularan i Nacionalni park Udawalawe, iako je tek šesti po veličini. Samo 180 kilometara od Colomba, spada među parkove koji nisu daleko od popularnih mjesta na obali. Zbog toga je pogodan za jednodnevne izlete. U njemu ćete vidjeti velik broj slonova i bivola te mnoštvo ptica, varana i krokodila. Vašu pažnju privući će i šuma “mrtvog” drveća koje onako golo, bez ijednog lista, izranja iz jezera. U ovom smo parku prenoćili pod šatorima, ali, za razliku od afričkih lodgeva, ovi šrilanski ipak su na nižoj razini usluge (po pitanju opreme i stanja šatora). U vožnju džipovima po parku najbolje je  krenuti u rano jutro, ili prije zalaska sunca, jer su u to doba životinje najaktivnije. No kako je ovo dosta prometan park, džipovi su u pogonu od jutra do mraka.

Maduru Oya nacionalni park prostire se na 58,849 hektara površine. Od glavnoga grada Colomba udaljen je 314 kilometara. Ovaj nacionalni park poznat je kao obitavalište slonova. Smješten uz Kuda Sigiriyu, odličan je primjer eko lokacije koja čeka da je istražite. Nacionalni park Lahugala Kitulana jedan je od najmanjih na otoku. Iako malen površinom, park je izuzetno važan kao utočište slonova i endemskih vrsta ptica. Na području parka nalaze se vodeni rezervati Lahugalais, Kitulana i Sengamuwa. Tamo gdje ima vode ima i životinja, pa ćete ih ovdje vidjeti u velikom broju.

U blizini povijesnog lokaliteta Polonnaruwa nalaze se čak dva nacionalna parka – Nacionalni park Kaudulla i Nacionalni park Wasgamuwa – koje možete obići u istom danu. I u većini ostalih parkova svoj su dom pronašle uglavnom iste vrste životinja, među kojima dominiraju slonovi i ptice. To su Nacionalni park Wilpatu, Nacionalni park Minneriya te Bundala i Gal Oya.

Još ponešto

Među mjesta vrijedna obilaska ubrajaju se Hurulu Forest Reserve, kao zatvoreni ekosustav u kojem životinje obitavaju između šuma koje se protežu na njegovom području, te Horton Plains, najhladnije i najvjetrovitije mjesto na otoku, koje obuhvaća zimzelenu planinsku šumu na visini od 2100 metara iznad mora, pašnjake, močvare i vodeni ekosustav. I na kraju, jedna od najzanimljivijih prirodnih atrakcija čiju je ljepotu prepoznao i UNESCO, uvrstivši je na listu zaštićene Svjetske baštine: Sinharaja kišna šuma proteže se na površini od 18 800 rali, između Sabaragamuwe i Južne provincije na jugozapadu nizinskog i vlažnog područja Šri Lanke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)