Vuglec breg

Zagorje je oduvijek gravitiralo metropoli, a Zagrepčani su oduvijek vikendima „bježali“ u Zagorje

Još od osnovne škole (davnih 70-ih) zvone mi u glavi stihovi pjesme Stjepana Jakševca: koji me uvijek iznova podsjete na Zagorje, djetinjstvo i školske prijatelje. Stihovi iz djetinjstva koje pamtim i u 50-ima dovoljno govore da je u njima nešto posebno, a takvo je uostalom i Zagorje.

“Joj, mama draga, denes vu školi vsi sme tak tihe kak nigdar bili, o Zagorju našem smo vučili…“

Na tu stoljetnu vezu svakodnevno nas podsjećaju kumice na zagrebačkom Dolcu, koje prodaju tradicionalnu domaću deliciju sir i vrhnje, što je postalo svojevrsni sinonim zagorskoga kraja. Isto tako, ali u suprotonome smjeru, onom prema Zagorju, svakog vikenda odlaze brojni izletnici. Otkrivaju nova mjesta i OPG-ove, tražeći osvježenje u termalnim rivijerama, posjećuju muzeje i razna događanja te, nadasve, uživaju u prirodnim ljepotama po kojima je ovaj kraj poznat.

Više od sira i vrhnja

Osim već spomenutog sira i vrhnja, koje je temelj mnogim specijalitetima, poput zagorskih štrukli, tenkih gibanica, bućnica i zlevki, na meniju će se svakako naći i purica s mlincima, pečena patka ili svinjetina na razne načine. Od svinjskih prerađevina posebno su tražene tlačenice (prezvuršt), čvarci i dovenice (krvavice). Krepka zagorska juha može zamijeniti cijeli obrok jer je gusta poput „čušpajza“, obogaćena gljivama, krumpirom i mesom. Na pitanje gdje se najbolje jede, teško je odgovoriti; spomenut ću neka od najposjećenijih mjesta, o kojima se pronio dobar glas. To je prije svega popularni Vuglec Breg. Osim autentičnih smještajnih kapaciteta u drvenim kućicama po principu „kako se živjelo nekad“, upotpunjenih blagodatima moderne civilizacije, Vuglec Breg je odlično mjesto za upoznavanje autohtone zagorske kuhinje. Na meniju se nalazi gotovo sve što ovaj kraj nudi, a nakon što sjednete na predivnu terasu restorana, s pogledom na zagorske brege i vinogradima zasađene okolne padine, zadovoljstvo će biti potpuno. Poslije obilnog obroka možete se opustiti u udobnim ležaljkama na obližnjoj livadi, pokošenoj poput nogometnog terena.

Jednako popularno izletište je i Grešna Gorica u Desiniću. U ugodnoj seoskoj atmosferi, na brežuljku s pogledom na Veliki Tabor, uživat ćete u domaćim delicijama tipičnim za ovaj kraj. Namirnice se nabavljaju s lokalnih OPG-ova ili iz vlastite proizvodnje. Kao i svako seosko domaćinstvo, i klet Grešna Gorica ima svoje domaće životinje u kojima posebno uživaju djeca.

U Svetom Križu Začretju, nakon obavljenog šopinga u Roses outletu, možete se okrijepiti u Kleti Kozjak. U ponudi su tradicionalni zagorski specijaliteti, uz meso, vino i prirodne sokove iz vlastite proizvodnje, a specijalitet kuće je lungić Kozjak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)