Glazbenici svjetskog glasa nastupit će u Hrvatskom glazbenom zavodu na međunarodnom festivalu klasične glazbe ZAGREBplus od 22. do 24. rujna. Umjetnička ravnateljica violončelistica Kajana Pačko okupila je sjajna imena i stavila u fokus festivala Claru Schumann, skladateljicu koja je u ostavila dubok trag u klasičnoj glazbi ne samo kao autorica brojnih djela već i kao najznačajnija pijanistica 19. stoljeća, kritičarka, organizatorica te ključna potpora Robertu Schumannu i Johannesu Brahmsu.

U prvoj festivalskoj večer, nazvanoj Lied i varijacije bas-bariton Krešimir Stražanac i pijanist Aljoša Jurinić izvodit će, osim Clare Schumann, Felixa Mendelssohna, Fanny Mendelssohn Hensel i Roberta Schumanna. Kontrast i dijalog je naziv druge večeri festivala kada će nastupiti Clara Haskil trio. Njega čine pijanist Fil Liotis, violinistica Nina Reddig i violončelistica Kajana Pačko. Clara Haskil tro publici će ponuditi djela Clare Schumann i Johannesa Brahmsa te hrvatskog skladatelja Tomislava Olivera. U završnoj večeri koja nosi naziv Esencija romantizma nastupit će pijanist Aljoša Jurinić, violončelist Kian Soltani, violinistica Diana Tishchenko i violist Wen Xiao Zheng. Ovaj kvartet vrhunskih glazbenika na pozornicu Hrvatskog glazbenog zavoda donosi djela Ludwiga van Beethovena, Roberta Schumanna i zvijezde festivala – Clare Schumann.

Svaki od koncerata ima poseban identitet i atmosferu. Zajedno čine jednu skladnu sliku kojom predstavljamo Claru Schumann i jedno od najljepših razdoblja glazbene povijesti – romantizam. Osobito mi je drago što smo uspjeli okupiti ovako sjajnu ekipu glazbenika! Fil Liotis i Nina Redding s kojima sviram u Clara Haskil triju po prvi put nastupaju u Hrvatskoj, jednako kao i Diana Tishchenko i Wen Xiao Zheng. Vjerujem da će svojim muziciranjem oduševiti zagrebačku publiku. Kian Soltani je dragi gost hrvatskih pozornica, pobjednik violončelističkog natjecanja Antonio Janigro. “Domaće snage“ Aljoša Jurinić i Krešimir Stražanac dokazani su miljenici poklonika klasične glazbe.“ – kaže umjetnička ravnateljica Kajana Pačko.

Clara Schumann – čudo od žene

Vizualni identitet festivala osmislio je studio Klasja&Zita. Nit vodilja bila je prikazati Claru Schumann kao nježnu ali ekspresivnu, snažnu heroinu koja utjelovljuje klasičnu glazbu u modernom vizualnom izričaju. Rođena prije više od 200 godina, Clara je i danas inspiracija zbog svoje neiscrpne energije, kreativnosti i snage da kao supruga i majka desetero djece ostvari nevjerojatne uspjehe kao umjetnica i poduzetnica.

Hrvatski glazbeni zavod uskoro zatvara svoja vrata i kreće u konstrukcijsku i cjelovitu obnovu nakon potresa. Ponosni smo što će jedna od naših zadnjih produkcija biti upravo festival ZAGREBplus posvećen Clari Schumann. Nju s razlogom nazivaju – čudo od žene. Rođena 1819., Clara je odrastala i živjela u vrijeme kada se stvarao Hrvatski glazbeni zavod. Svoju prvu turneju kao pijanistica imala je kao osmogodišnja djevojčica 1927., iste godine kada je osnovana naša udruga. S posebnim veseljem pozivamo publiku da nam se pridruži na festivalu i još jednom uživa u vrhunskoj glazbi prije dugogodišnje stanke koja je pred Hrvatskim glazbenim zavodom.“ – kaže Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a.

ZAGREBplus će se održati od 22. – 24. rujna 2021. u produkciji Hrvatskog glazbenog zavoda uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija. Detaljne informacije potražite na: www.hgz.hr, a ulaznice su dostupne na blagajni HGZ-a i online na: https://hgz.kupiulaznicu.hr/.

Foto: arhiv umjetnika, Hrvatski glazbeni zavod

Aljoša Jurinić, Kian Soltani, Diana Tishchenko, Wen Xiao Zheng

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)