U nedjelju 12. rujna svečano je otvoren 14. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora. Vrisak se smjestio u Perivoju Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Na otvorenju je proglašen dobitnik Nagrade za najbolji neobjavljeni roman, književnik Ivica Prtenjača s rukopisom pod nazivom “Jedno proljeće”. Ovu prestižnu V.B.Z.-ovu nagradu osvojio je po drugi put – prvi je puta osvojio 2014. godine za višestruko nagrađivani roman „Brdo.“

U konkurenciji od čak 142 žanrovski i tematski doista raznorodna rukopisa, žiriju u sastavu Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš bilo je izuzetno teško odabrati najbolji. No, zbog unikatnog pristupa proznom promišljanju i stilske rafiniranosti jednoglasno je odabrao upravo “Jedno proljeće”. Ovaj roman o bolesti i konačnosti neočekivano pulsira od emocije, živosti i radosti življenja.

Žiri je u obrazloženju istaknuo da je forte nagrađenog romana, uz autorsku snagu i zrelost, svojevrstan lirski minimalizam. Preciznost meke rečenice, kao i raskošan jezik istodobno zauzdavaju i oslobađaju njegovu bogatu osjećajnost. U centru radnje su majka, otac i sin, a roman u mnogim svojim segmentima mapira grad Rijeku i tamošnje radništvo. Nagrađeni rukopis izlazi iz tiska pod naslovom „Sine, idemo kući“ te se od 12. rujna može pronaći u knjižarama i u V.B.Z.-ovoj web knjižari.

Nagrada za najbolji neobjavljeni roman

Nagradu za Najbolji neobjavljeni roman 2002. godine utemeljuje direktor i osnivač V.B.Z.-a Boško Zatezalo, kao književnu nagradu s najvećim nagradnim fondom u Hrvatskoj, što ona ostaje i do današnjeg dana. Specifičnost ove nagrade jest da se dodjeljuje najboljem neobjavljenom romanu iz cijele regije. Rukopisi se šalju na natječaj anonimno, pod šifrom. Nagrada se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100.000 kuna bruto.

V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike pa su dosadašnji romani „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević i „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski objavljeni i na engleskom jeziku. „Brdo“ Ivice Prtenjače objavljeno je na njemačkom, a nedavno je izašlo i englesko izdanje romana “Specijalna potreba” Lade Vukić.

Festivalski program – ponedjeljak 13. rujna

U ponedjeljak, 13. rujna V.B.Z. službeno otvara svoju drugu knjižaru u Rijeci u Krešimirovoj 28. Od 11 sati autorice i autori, gošće ovogodišnjeg Vriska, potpisuju primjerke knjiga koje se mogu nabaviti u knjižari po sajamskim cijenama. U okviru programa „Na margini“ u 12 sati Ivica Prtenjača i Lada Vukić razgovaraju sa prevoditeljima svojih romana, Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić uz moderaciju Marka Pogačara. U 13 sati Desk Kreativne Europe organizira Kreativni kutak za profesionalce. U njemu se svi zainteresirani mogu informirati o projektima i mogućnostima njihove realizacije u sklopu Kreativne Europe.

U popodnevnim i večernjim satima Vrisak donosi četiri sjajna književna programa u riječkom Exportdrvu. Programi se mogu pratiti uživo i na Facebook stranici festivala te Youtube kanalu V.B.Z.-a.

U 18 sati Rajko Grlić i Nikola Petković razgovaraju o knjizi „Sjećanja i neobjavljene priče“ Eve Grlić, intimnom svjedočanstvu jednog vremena. U 19 sati prevoditeljica Lea Kovács i pjesnik Marko Pogačar razgovaraju s velikim marokansko-francuskim pjesnikom Abdellatifom Laâbijem o antologijskom izboru njegove poezije u novoj knjizi „Stablo pjesama“. U 20 sati Ivana Bodrožić razgovara s Vedranom Rudan o njenoj knjizi kolumni „Puding o vanilije“, još jednom beskompromisnom naslovu koji precizno secira našu svakodnevicu. Drugu festivalsku večer zatvara promocija romana „Ja sam“ (Buybook), na kojoj autor Damir Uzunović i Jagna Pogačnik predstavljaju ovo iznimno emotivno djelo.

Festivalski program – utorak 14. rujna

U utorak 14. rujna, Vrisak započinje u 17 sati u Exportdrvu promocijom romana „Magnetno drvo“ V.B.Z.-ove biblioteke „Na margini“ u prijevodu Lee Kovács. Roman je dobitnik Nagrade Europske unije za književnost, a nazivaju ga „knjigom mađarskog #metoo pokreta“. U 18 sati Mile Stojić razgovara s Markom Pogačarom o svojoj novoj pjesničkoj knjizi „Sabrane pjesme“, u kojoj prikazuje život i snove, poraz i gubljenje zavičaja jednog naraštaja, jednog grada, jedne epohe. U 19 sati Dragan Velikić i Branko Čegec predstavljaju Velikićev roman „Adresa“, svojevrstan dosje grada Beograda, tragičara suvremene povijesti.

Večernji dio programa rezerviran je za dva značajna prozna glasa: u 20 sati Đurđica Čilić moderira razgovor sa Semezdinom Mehmedinovićem. Njegova knjiga „Ovo vrijeme sada“ knjiga je potrage, sjećanja i osjećaja, knjiga u kojoj se vrhunska proza i poezija spajaju u neodvojivo jedno. U 21 sat Saša Ilić i Ivana Bodrožić predstavljaju jedan od najhvaljenijih i najčitanijih domaćih romana objavljenih u 2020. godini. Knjiga „Sinovi, kćeri“ Ivane Bodrožić donosi priču o zaključanosti; onoj društvenoj, obiteljskoj i intimnoj kroz perspektivu sina, kćeri i majke.

Svi programi 14. Vriska su besplatni i slobodni, a organizatori osiguravaju pridržavanje epidemioloških mjera. U zatvorenim prostorima preporučuje se nošenje medicinske maske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)