Ispijanje kave u društvu Nikole Tesle, Dražena Petrovića ili Ruđera Boškovića od ovog će proljeća postati dio kulturne i turističke ponude grada Zagreba.

Trinaest interaktivnih skulptura hrvatskih velikana Slavoljuba Penkale, Ivana Meštrovića, Ruđera Boškovića, Marka Pola, Nikole Šubića Zrinskog, Fausta Vrančića, Dražena Petrovića, Nikole Tesle, Andrije Mohorovičića, Milke Trnina, Marina Getaldića, Ivana Vučetića i Josipa Belušića bit će postavljeno na najpopularnija zagrebačka okupljališta i terase.

Svi će velikani virtualno oživjeti skeniranjem bar-koda. Putem njega će se moći pročitati najvažnije informacije o svakom velikanu, ali i doznati zanimljivosti poput prijateljstva sa slavnim Galileom kojeg je njegovao Marin Getaldić ili slavne čokolade koja je dobila ime po našoj sopranistici Milki Trnina.

Skulpture su i službeno predstavljene u zagrebačkoj Laubi, prije nego svoje mjesto pronađu na zagrebačkim ulicama. U sklopu predstavljanja projekta „Sit&Meet – Staza hrvatskih velikana“ održana je panel rasprava pod nazivom „Inovacije koje povezuju povijest, kulturu i turizam“.

Na diskusiji su sudjelovali Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, Ante Bogdanić, osnivač projekta, Božo Skoko, sveučilišni profesor i stručnjak za nacionalno brendiranje i Luka Pelicarić, turistički vodič grada Zagreba.

Globalni izumi hrvatskih umova

Razmišljajući o svakodnevnim stvarima koje koristimo, a koje su nastale zahvaljujući hrvatskim umovima, Ante Bogdanić i Hrvoje Markešić dobili su ideju za projekt.

„Brojni turisti ne znaju da su primjerice struja, penkala i padobran izumi s ovih prostora. Izumi koji su hrvatski, ali su važni globalno. Upravo nam je to bio glavni kriterij – istaknuti Hrvate koji su zadužili svijet.“

Pojasnio je inicijalnu ideju Ante Bogdanić, koji se i znanstveno bavi brendiranjem država kroz sport i kulturu.

„Zagrebu nedostaje uličnih vizualnih atrakcija, koje turistima mogu predstavljati foto pointe za nezaobilazne selfije. Zato ovim projektom jačamo turističku i kulturnu ponudu u hrvatskoj metropoli. Istodobno na kreativan način populariziramo hrvatske velikane. Ovo je prilika da zagrebački gosti počnu otkrivati inspirativne živote i doprinose svijetu ovih velikih ljudi, ali i njihove veze s Hrvatskom. Prilika je to svima nama da na drukčiji način počnemo doživljavati ljude po kojima naše ulice i trgovi nose imena, a objektivno premalo znamo o njihovim životima.“

Istaknuo je prof. dr. sc. Božo Skoko, autor knjiga Hrvatski velikani te Strateško komuniciranje država.

Autori projekta “Sit&Meet – Stazom hrvatskih velikana”

Kreativni dio projekta vodio je hrvatski kipar Nikola Vudrag – autor prve skulpture koja prikazuje Teslu. Ostatak skulptura djela su Jelene Mavrić Varga (Ivan Meštović, Ruđer Bošković i Dražen Petrović). Georgette Yvette Ponté (Marin Getaldić), Ive Šintić (Marko Polo), Jelene Kašić (Milka Trnina), Sanjina Vinkovića (Slavoljub Penkala i Ivan Vučetić), Paule Banić (Nikola Šubić Zrinski), Petra Popijača (Andrija Mohorovičić i Josip Belušić) te Petra Varge (Faust Vrančić).

Skulpture će se u formi izložbe već od ovog tjedna moći vidjeti u prostorijama City Centera one West. Od idućeg tjedna su u City Center one East, a potom i Split. Nakon toga odlaze trajno na zagrebačke lokacije kao što su Trg Republike Hrvatske, Preradovićeva, Gajeva i Kaptol.

Projekt su podržali Ministarstvo turizma i sportaHrvatska turistička zajednicaTuristička zajednica Grada Zagreba i Gradski uredi za turizam i kulturu.

Fotografije: Luka Stanzl

29.03.2022., Zagreb – U Laubi predstavljen kulturno-turistički proizvod “Sit&Meet – Staza hrvatskih velikana”. Sit&Meet pozicioniranjem skulptura hrvatskih velikana na terase zagrebačkih ugostiteljskih objekata postavlja temelje za razvoj inovativne kulturno edukativno turističke ponude grada Zagreba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)