Ateroskleroza je jedan od najvažnijih uzroka nastanaka kardiovaskularnih bolesti koje su najučestaliji zdravstveni problem u svijetu

Znate li:

  • Da su vaše krvne žile dugačke dovoljno da s njima možete obići svijet i to dva i pol puta? Ovaj ogromni sustav krvnih žila – arterija, vena i kapilara – dugačak je preko 96.560 kilometara. 
  • Da u jednom danu krv pređe ukupno 19.000 km, a to je četiri puta veća udaljenost širine Amerike (od istočne do zapadne obale)? Znate li da srce pumpa oko 1 milijun barela krvi tijekom prosječnog života – to je dovoljno za punjenje više od 3 super tankera.
  • Da krv kontinuirano teče krvnim žilama vašeg tijela i to brzinom 4.8-6.3 km/sat?

Masne naslage ili plakovi javljaju već u djece i mladih odraslih što je vrlo zabrinjavajuće. Plak se sastoji se od masnoće, kalcija i stanica. Naslaže se na stijenke žila koje postaju uže i manje prohodne za krv. Ako kisik i krv ne dolaze ili smanjeno dolaze u tkivo nogu, noge postaju bolne, rane nisu u mogućnosti zarasti, a vremenom postaje sve gore.

Kod bolesnika s perifernom arterijskom bolesti prvi simptom koji se javlja je grčevita bol u listu noge, što značajno smanjuje kvalitetu života, posebno kod radno aktivnih ljudi. S vremenom je tzv. hodna pruga sve kraća, a ona znači udaljenost koju pacijent može prohodati do prvih bolova. Primjerice, ako hodate 100 m i potom osjetite bol, to je vaša hodna pruga.

Što kažu liječnici?

Na tu smo temu razgovarali dr.sc. Andreom Crkvenac Gregorek sub.spec. vaskularne kirurgije, koja nam je dala nekoliko savjeta po pitanju periferne ateroskleroze.

Kako bi se izbjegle sve posljedice ateroskleroze na zdravlje potrebno je raditi na prevenciji već od mlađe odrasle životne dobi posebno u osoba s pozitivnom obiteljskom anamnezom. Osim prestanka pušenja, reguliranja krvnog tlaka, kontroliranja masnoće i šećer u krvi, neophodno je hodati“, ističe dr. Crkvenac Gregorek.

Također smo razgovarali s dr. Fuad F. Rafidi sub.spec. vaskularne kirurgije koji radi u bolnici Providence i San Fernando Valley Vascular Grour, u Los Angelesu, CA, USA.

Rekao nam je sljedeće: „Došao sam iz Europe u Ameriku prije 35 godina i kada sam počeo raditi kao mladi kirurg bilo je jako puno posla. Radio sam čak 5-6 operacija dnevno. Onda se pojavio netko pametan i rekao Amerikancima da je pušenje štetno. Uskoro su krenule zabrane pušenja, a Amerikanci su poslušno prestali pušiti. Posljedica je toga da mi danas imamo puno manje operacija i time puno manje posla“.

Kretanje je ključno

Prim. dr. Željko Plazonić, specijalist interne medicine i subspecijalist kardiologije, na naše pitanje kako spriječiti perifernu aterosklerozu ispričao nam je priču o grobničkim mlikaricama. To su žene koje su svakodnevno iz Grobnika u Rijeku na svojim leđima nosile svježe mlijeko na prodaju. Hodale su uzbrdo i nizbrdo svaki dan oko 17 km u jednom smjeru i toliko natrag kada su se vraćale kući. Ono što je u ovoj priči zanimljivo je da nikad nije zabilježena, niti kod jedne grobničke mlikarice vaskularna niti srčana bolest. To nam govori koliko je upravo fizička aktivnost važna u prevenciji ove bolesti ali i ostalih, naglašava primarijus Plazonić.  

Što možemo učiniti da se spriječi razvoj ateroskleroze?

Nažalost još ne postoji ništa znanstveno dokazano da čisti plak na krvnim žilama (osim operativnih metoda), ali možemo spriječiti stvaranje novog. Kako? Kontrolom tjelesne težine, vježbanjem, zamjenom hrane bogate kolesterolom s dobrim masnoćama, a ako pušite, pokušajte prestati. Također LDL ili onaj ‘loš kolesterol’ držite pod kontrolom.

Eliminacija boli kod ateroskleroze postiže se Vacumed terapijom

Naime, ljudi koji boluju od ateroskleroze zbog boli ne mogu hodati i upravo zato se preporučuje terapija Vacumed. Vacumed terapija spušta nivo boli, a to omogućava jedinu neinvazivnu terapiju kada je u pitanju ateroskleroza – hodanje!

Posebnost ove terapije jest ta što se pacijent izlaže izmjeničnim izmjenama negativnog i atmosferskog tlaka koji šire i stišću žile. Slikovito to možemo opisati kao vježbanje krvnih žila te se tako poboljšava njihova prokrvljenosti, ne samo u nogama već i u cijelom tijelu. Efekt na krvne žile jest kao da ste 90 minuta trčali.


Najvažnije – Vacumed smanjuje ili eliminira bol, sprječava ili odgađa amputaciju, odgađa ili sprječava operativne zahvate (endoproteze kod pacijenata s dijagnozom BPA), poboljšava kvalitetu života i za pacijente nakon operaciju omogućava brži oporavak. TERAPIJA JE U POTPUNOSTI BEZBOLNA.

Svi naši čitatelji se do 1. kolovoza mogu naručiti na Vacumed terapiju u High Care Medical Centru, Trnjanska 45A, Zagreb na besplatne konzultacije i prvu besplatnu terapiju na broj telefona 01/5577-200.

Više o Vacumed terapiji možete pročitati na www.vacumed.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)