Menopauza

Većina žena koje kreću na to hormonsko putovanje zvano menopauza suočava se s različitim turbulentnim stanjima koja mogu započeti već krajem tridesetih i četrdesetih godina i odnose se na razdoblje perimenopauze. Perimenopauza može biti burnija od same menopauze, a službeno završava nakon što prođe godinu dana od prestanka zadnje menstruacije. Promjene se odražavaju gotovo na svim nivoima našega bića. Kolovođe tog procesa su naši hormoni. Takvo višegodišnje “igranje” hormona, nerijetko nas dovodi do točke gdje se teško nosimo same sa sobom, situacijama i okolinom koja nas okružuje.

Pitanja i nedoumice se izmjenjuju, a odgovora najčešće nema. “Što mi se dešava da sam postala toliko senzibilna i rasplačem se lakše nego ikada? Većinu stvari doživljavam jačim intenzitetom nego prije. Budim se ponoći i imam česte nesanice. Koncentracija mi je ravna nuli, a ni memorija me ne služi kao nekada. Često sam iziritirana i planem na svaku sitnicu.

Što mi se dešava s tijelom? Da li je s mojim metabolizmom sve u redu? Bože, jesam li luda??

Žene moje drage, niste lude i sve je u redu

Menopauza je naša životna i prirodna tranzicija kojom upravljaju naši hormoni. Priroda se potrudila da sve osmisli u pravom trenutku životnog ciklusa. Ako ta uzburkana faza ima dobroga kapetana, moguće ju je uspješno savladati.

U reproduktivnoj fazi života, povišene razine estrogena i progesterona pomogle su nam (barem većini žena) ostvariti obitelji, održavali dobar libido, jak instinkt za njegu i skrb za druge, dobro su nas energetski podržavali, držali kožu svježom i rad mozga vrlo alertnim.

Početkom perimenopauze, postepeno dolazi do pada estrogena i progesterona. Tu se javljaju još dva hormona, LH (luteinizirajući hormon) i FSH (folikulostimulirajući hormon), čije vrijednosti pak rastu. Na takvo stanje, vole se nadovezati i hormoni štitnjače kao i hormoni nadbubrežne žlijezde.

Pa to je prava hormonska oluja, a posljedice tih žestokih previranja nas čine sve umornijima i iscrpljenijima. Razdražljivost i iritacija postaju naša dominantna stanja. Potreba za brigom prema drugima također pada. Volja, koncentracija i snaga lagano nas izdaju. Često postavljamo pitanje smisla života. Tko smo mi osim što smo majke, njegovateljice i dušobrižnice za sve oko sebe?

Tko sam ja uopće, i što želim od svog života?

Dakle, većina stvari su fiziološke prirode koje ne možemo izbjeći. Možemo ih prihvatiti i shvatiti da neće trajati vječno. Ni pubertet ne traje vječno i može se u mnogočemu usporediti s ovom životnom fazom. Posebno je izazovno kada se menopauza i pubertet istovremeno susretnu u jednom kućanstvu. To je hormonska bomba gdje nerijetko neki i nastradaju.

Trebamo shvatiti ovu metamorfozu koja prodire do duboke podsvijesti, kao evaluaciju nas samih, naših odnosa i događaja. Potrebno nam je više prostora i vremena za sebe nego prije, i to je u redu.

Svaka žena je jedinstvena i taj proces će proći na svoj jedinstveni način i zaslužuje poštovanje.

Da li ste ikada razmišljale o činjenici da navale vrućine i znojenje pomažu našem tijelu da izbacimo toksine iz organizma koje smo nakupile u posljednjih 45-50 godina. Također pomažu i da sagorimo i revidiramo sve što je postalo neodrživo i s čime se više ne želimo baviti na svom putu?

Pa to je gotovo ravno oslobođenju, ako to želimo vidjeti na taj način.

Biorezonanca i menopauza

Menopauza je vrlo česta tema kojom se bavimo i kojoj pristupamo u našem centru Navitas Pondera. Naš pristup se bazira na sagledavanju cjelokupnog stanja organizma i razumijevanju menopauze u fiziološkom, emocionalnom i energetskom pogledu.

Osim cjelokupnog stanja organizma, fokusiramo se na individualizaciji prehrane, eventualnih vitaminsko-mineralnih deficita i pronalazimo prioritete u uvođenju i savladavanju promjena.

Olakšavamo ženama tegobe biorezonantnom terapijom ciljanom na hormonsku ravnotežu, energiziranje i stabiliziranje u svakom pogledu. Detoksikacijski programi i optimalno funkcioniranje jetre također su od velike važnosti.

Mogućnost testiranja različitih prirodnih preparata za lakše podnošenje tegoba uzrokovanih menopauzom uvelike nam olakšava ciljanu preporuku za korištenje svakome individualno. Često su tu i problemi s nesanicom i koncentracijom kojima također pronalazimo rješenja.

Cilj nam je potaknuti vas na pronalaženje pravoga, individualnog puta da što svjesnije i produktivnije prođete kroz ovo tajanstveno putovanje puno zapreka i izazova.

A što je sa muškarcima?

Postoji još jedna važna činjenica, a to je da i muškarci također nisu pošteđeni hormonskih promjena što je i za njih vrlo zahtjevno i izazovno. Taj proces se zove andropauza.  Dakle, niti jedan spol nije zakinut u ovoj tranziciji.

Volite to svoje putovanje i dijelite ga i razgovarajte s drugim ženama o tome. Vjerujte, niste same u tome.

Posvetite se tom razdoblju s ljubavlju i pažnjom, a rezultat će biti nagrada koja može biti vrlo ispunjavajuća ako se odradi na pravi način za vas. U svakom slučaju, nakon menopauze nastupa nepromjenjiva razina hormona što nosi i veću stabilnost.

Sretan nam put!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)