Villa Sandi

Putovati se može na različite načine, a globalna pandemija nas je naučila da putovati možemo i unutar vlastita četiri zida. Naravno, nije to pravi doživljaj kretanja, no putovati se može i kroz mirise i okuse koji vas mogu odvesti na neka lijepa mjesta koja ćete nakon što se granice otvore poželjeti posjetiti. Jedno od takvih mjesta je i vinarija Villa Sandi koja se nalazi sjeverno od Venecije.

Ovo područje poznato je po talijanskom pjenušavom vinu, a upravo Villa Sandi je najpoznatiji proizvođač prosecca – vina s neodoljivim mjehurićima.

Mjehurići nas vode u Italiju

U srcu imanja Villa Sandi nalazi se raskošna vila. Palača datira iz 1622. godine, a ispod neoklasične palače s grandioznim ulazom nalaze se višestoljetni podrumi kao posebna atrakcija. Podzemni podrumi stari tri stoljeća protežu se kilometar i pol ispod dvorca. Palača je okružena njegovanim zelenim krajolikom. Ispunjena je mnogim talijanskim klasičnim umjetninama, elegantnim lusterima, antičkim namještajem i luksuznom tapiserijom.

Već četvrta generacija obitelji Moretti-Polegato na čelu je ove uspješne vinske kompanije čiji je simbol upravo palača podignuta u paladijanskom stilu. Ikonografski status vile smještene 50 kilometara od Venecije izvrsno je iskorišten za promociju vina.

Prosecco za one koji žele znati više

Kako bi mogli u potpunosti otkriti tajnu ovih talijanskih mjehurića, potrebno se malo bolje s njima upoznati. Prosecco je pjenušavo vino koje se proizvodi Charmat metodom (metoda vrenja u tankovima, Metodo Martinotti) od autohtone sorte grožđa pod nazivom glera. Proizvodi se u strogo ograničenom području sjeverno od Venecije. Naziv prosecco mogu nositi samo pjenušava vina proizvedena u jednoj od devet pokrajina. To su Treviso, Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Trieste, Udine, Vicenza i Venezia u talijanskim regijama Veneto i Friuli Venezia Giulia. Ukupna površina navedenog područja iznosi 20.000 hektara (16.500h Veneto i 3.500h Friuli Venezia Giulia). Na tom području registrirana su 344 proizvođača pjenušavih vina.

Prosecco je doživio strelovit uspon nakon sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je odlučeno klasični način proizvodnje pjenušavih vina zamijeniti bržom i jeftinijom Charmat metodom. Prodaja prosecco vina zadnjih 15 godina raste dvoznamenkastim stopama. Razlog tome je cijena i pristupačnost kojom zadovoljavaju ukus najšire vinske publike. Villa Sandi stanuje na samom vrhu gornjeg doma te ogromne apelacije i za tržište se bori postojanom i neupitnom kvalitetom.

Najvažniji proizvod je Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG koji dolazi u tri klasične verzije, brut, extra dry i dry te također Prosecco Treviso DOC u brut i extra dry verziji.

Borba za kvalitetu

Prosecco DOC jedno je od prvih područja koje je u Italiji dobilo geografsko porijeklo (1969). Nakon što je brzo prepoznat na tržištu, počele su se javljati brojne jeftine kopije ovog popularnog pjenušca što je predstavljalo veliku opasnost za budućnost prosecca. Stoga je talijansko ministarstvo poljoprivrede 2009. godine donijelo uredbu kojom je proveden preustroj na području klasifikacije talijanskih vina. U regiji Veneto, stvorena su dva nova DOCG područja – Conegliano Valdobbiadene i Montello e Colli Asolani (do tada su imali oznaku DOC područja). Također, prostrano područje sjeverno od Venecije koje se do tada vodilo kao IGT, nakon uredbe ministarstva, preoblikovano je u DOC područje izvan kojeg nije moguće proizvoditi Prosecco pjenušava vina. 

Pod zaštitom UNESCO-a

U srpnju 2019. područje brežuljaka i krajolika Conegliano i Valdobbiadene pridružila su se popisu više od 1100 mjesta Svjetske baštine (UNESCO). Ovo UNESCO-ovo priznanje potvrda je jedinstvene vrijednosti ovih brežuljaka, ploda čovjekova rada  s prirodom i očuvanje prirodnih ljepota. Proces imenovanja trajao je 10. godina. Sve su to odlični argumenti i poziv na nezaboravan vikend u Villi Sandi udaljenoj od Venecije samo sat vremena.

Do tada uživajte u proseccu za uskršnjim stolom u društvu svojih najmilijih. Veliku lepezu Villa Sandi prosecca i vina možete pronaći u Miva galerija vinotekama.

Ako ste ljubitelj vina, možda će vas zanimati i priča o Madame Clicquot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)