suzana mustapic


Kuhanje je oduvijek bila moja ljubav, a kruh koji radim za goste našeg restorana Il Golfo u Makarskoj – strast i opsesija. Moja ljubav prema kruhastim proizvodima potiče od činjenice da s minimalnim sastojcima može napraviti kruh različitih vrsta, oblika i sastava.

Sve počinje sa starterom

Priču s kruhom od kiselog tijesta, odnosno sourdough bread započela sam prije nešto više od godinu i pol dana. Za početak sam napravila svoj starter i svakodnevno ga hranila novom količinom brašna i vode, te ga koristila u pripremi kruha. Svaki dan bio je sve čvršći i postojaniji, a samim tim i svaki novi kruh ljepši i ukusniji.
Vremenom sam počela proučavati literaturu i googlati jer je internet pun članaka, savjeta, trikova i zaljubljenika u kiselo tijesto, a ja sam učila i upijala znanje.

Vremenom i praksom naučila sam ne držati se formule i određenog recepta nego kombinirati razne vrste brašna. Ipak, najdraže mi je brašno od ozime pšenice u kombinaciji s bijelim brašnom i sjemenkama. Svaki novi kruh je novi izazov, a želja da budem što motivacija. Kruh kao takav je neiscrpna tema i uvijek ima prostora za napredovanje i učenje.

Jutarnji miris kruha

Najdraža jutra su mi kad se rano ustanem i uz prvu jutarnju kavu stavim kruh u pećnicu. Uživam u njegovu mirisu, nestrpljivo čekajući preplanulu boja koja znači da je kruh gotov. Njegova vrijednost nije samo u okusu i jestivosti, pečenje kruha proces je koji hrani sva čula, um i tijelo. U njega je utkano znanje, strpljenje, ljubav i kreativnost.

Sve je u životu stvar prakse, i što više kruha ispečete, bit ćete vještiji i bolji. Imajmo na umu da je ta kultura živi organizam koji različito reagira u različitim uvjetima. Ova vrsta kruha nosi puno benefita za naš organizam: kruh je zbog odležavanja i duge fermentacije lakše probavljiv, količina glutena se smanjuje, duže ostaje svjež, ima mekšu sredinu i hrskaviju koricu, bolji okus, veća je iskoristivost hranjivih tvari iz brašna.

Važna mi je podrška mojih bližnjih koji me u mojim eksperimentima s kruhom u potpunosti podržavaju, jer znaju s kolikom ljubavlju ga radim. Suprug mi je za 50. rođendan poklonio pečat, koji mom kruhu daje prepoznatljiv znak.

Osim kruha, volim raditi kroasane, krafne, sirnice ili pince, panettone, focaccie… i veselim se svakom novom sourdough kruhastom izazovu.

Tekst i fotografije: Suzana Mustapić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)