Lika

Na pola puta između hrvatske metropole i obalnih gradova, zaklonjeno Velebitom s morske strane, nalazi se područje u kojem se može vidjeti više biljnih i životinjskih jedinki negoli onih ljudskih.

Iako demografski to zvuči loše, ova je činjenica posebno privlačna u današnje „novo normalno“ vrijeme, kada smo spremni događanja s mnoštvom ljudi zamijeniti odlaskom u prirodu, u krugu prijatelja i obitelji. Lika je idealna, pogotovo za manje grupe koje stavljaju naglasak na netaknutu prirodu i doživljaj. A doživjeti u Lici možete puno toga.

Adrenalin za svakoga

Krenimo prvo od adrenalinske ponude koja je posljednjih godina sve popularnija. Nakon jutarnje kave i obilnog doručka (na meniju će se naći poznati lički škripavac i basa, domaća sirnica te kruh od brašna iz obližnjih gackih mlinova), potražite osvježenje na kristalno bistrim vodama Gacke.

Pravu ljepotu ove rijeke doživjet ćete u prozirnim kajacima koje možete unajmiti u mjestu Prozor, u neposrednoj blizini Otočca. Jutarnje veslanje zamijenit će tjelovježbu, a svježi lički zrak razbistriti um. Osjetilo koje će pritom najviše uživati su oči, jer pogled na podvodno zelenilo rijeke Gacke uistinu je jedinstven ‒ buseni vodene trave gibaju se u ritmu riječnog toka, kojim „upravlja“ povjetarac spuštajući se s okolnih plani-na.

Između travki plivaju ribe; one manje su hrabrije i približavaju se čamcu, dok se veće skrivaju u udubljenjima između kamenja. Kada proveslate ispod svih mostova i obiđete sva sela na riječnoj ruti, rashladite se vožnjom quadovima po skrivenim šumskim putovima.

Najljepši pogled iz zraka

Ako ste se dovoljno rashladili, ugrijati se možete na platou zip-linea Pazi Medo u Rudopolju, gdje se nastavlja vaša lička avantura. Tjelesnu tem-peraturu dodatno će vam podići adrenalin u iščekivanju vašeg leta. Osim činjenice da je to najduži zip-line u Europi, Pazi Medo je specifičan i zbog položaja tijela u kojem ćete poletjeti sa susjednog brda. U ležećem položaju s glavom prema dolje, poistovjetit ćete se s pticama i prepustiti potpunoj slobodi nesputanog leta. Ako ste stariji od 18, čašica ohrabrenja prije leta, u obliku domaće rakije nije naodmet. A djeca se ionako ne boje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)