Projekt Ilica: Q’ART probudio je Zagreb iz zimskog sna i doveo rijeke posjetitelja na Ilicu. Program je kao i uvijek bio multidisciplinarna sinergija između različitih umjetničkih disciplina, ali i iznimnih jazz glazbenika.

Posjetitelji su ovog puta imali priliku čuti iznimnu pjevačicu Lelu Kaplowitz u pratnji Doris Karamatić na električnoj harfi, Sašu Nestorovića, Zvonimira Šestaka, Janka Novoselića i Joa Pandura u Joe Pandur quartetu, Trokut band, Ivanu Galić quintet i Oridano gipsy jazz trio. Izlagača je svakim festivalom sve više i sve su raznolikiji. Tako je ove godine projekt okupio izlagače iz cijele Hrvatske od Dubrovnika, preko Istre, sjevera Hrvatske i Osijeka, pa sve do Argentine i Danske. Za lipanjski festival imena FLOWER POWER su se najavili i izlagači iz regije – Projekt Ilica Q’ART uskoro će postati projekt zajednice cijelog svijeta.

Iz urbanog inkubatora izašla nova inicijativa Artizanat

Projekt je postao svojevrsni urbani inkubator novih projekata i ideja. Tako se ove godine formirao novi kolektiv koji, osim što njegovi članovi izlažu na Projektu Ilica: Q’ART, planira u nekom od napuštenih prostora Ilice napraviti kreativni HUB gdje će stanari Ilice imati priliku uživati u različitim radionicama, izložbama, druženjima i proizvodima vrijednih ruku članova Artizanata. Ovdje će se moći pronaći puno različitih autentičnih proizvoda od nakita i odjeće do potrepština za kuću.

Vrijedne ruke domaćih obrtnika daju novi polet i snagu kulturi obrtništva i malog poduzetništva u Hrvatskoj:

S pojavom festivala kao što je Projekt Ilica: Q’ART prepoznajemo važnost izlaganja u zajednici i komunikacije s građanima. Njima napokon imamo priliku pokazati što stvaramo, ali i međusobno se bolje povezati i upoznati. Prepoznajemo potrebu za jačanjem veza u zajednici koja nije moguća bez fizičkog prostora. Želimo naše građane inspirirati i potaknuti na stvaralaštvo i osigurati prostor u kojem su pozvani da ga i sami iskuse. Želimo i našem gradu vratiti identitet grada obrtnika koji doprinose razvoju grada i lokalne zajednice u suvremenom okruženju. Sve to u skladu s potrebama razvoja pametnih, održivih gradova.“

Marta, inicijatorica projekta Artizanat

I mi obrtnici smo grad

Partner i suorganizator projekta Obrtnička komora Zagreb ove se je godine aktivnije uključila u Projekt Ilica: Q’ART s različitim aktivnostima pod izjavom „I mi obrtnici smo grad“.

Uključili smo se aktivno u projekt, jer nam je želja da Ilica ovako kao danas živi svaki dan i da građani prigrle obrtnike kao dio zajednice i dio autentičnosti grada. Pozivam naše sugrađane da kupuju obrtničko i podrže našu lokalnu malu proizvodnju i kvalitetu koja je u svim zemljama Europe i svijeta iznimno važna za svaki grad kao identitet grada.

Predsjednik OKZ-a Mirza Šabić

Ukrainska dizajenerica na reviji točno u podne

U proljetnom izdanju projekta tradicionalna revija ULUPUH-a i TTF-a bila je pojačana dizajnericom iz Ukraine.

“ULUPUH je aktivno uključen u prikupljanje sredstava za pomoć Ukraini. Stoga smo smatrali da je iznimno važno kao gesta da se osim naših umjetnika i mladih dizajnera TTF-a u reviji predstave i dizajneri iz Ukraine. Ovom nam se prilikom predstavila Yuliya Magdych iz Lavova. Odjeću su nosili modeli također iz Ukraine Ilona Siroštan, Antonina Jermak,  Natalija Lumezi,  Natalija Kaljužna i Solomiju Podoljak.“

Ivana Bakal, Predsjednica ULUPUH-a

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu. Istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija te njihov utjecaj na društvene procese. Istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana.

Projekt Ilica se kao i svake godine održava u suorganizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Obrtničke komore Zagreb. Partneri projekta su ULUPUH, TTF, HDS ZAMP i IGEPA, uz podršku Ministarstva Kulture i medije, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i naravno svih izlagača koji aktivno doprinose ovom projektu i bez njih on ne bi bio isti.

Jer mi građani smo grad.

Foto: Daniel Dombay, Nino Zeljko Jelenski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)