Pigmentacijske mrlje

Većinu žena već u rano proljeće počinje brinuti problem pojave stečenih hiperpigmentacijskih mrlja na licu. S razlogom.

Ta pojava neujednačene pigmentacije nastaje kao rezultat pojave povećane količine pigmenta u koži -melanina uzrokovano izlaganjem UV zrakama, hormonskim promjenama, preboljelim upalnim promjenama na licu (npr. aknama). Nastaju i tijekom procesa starenja kože kod osoba koje imaju predispoziciju za nastanak tih promjena.

Promjene pigmentacije mogu biti ograničene na jedno ili nekoliko mjesta ili mogu biti nepravilno raspoređene po koži. S obzirom da je izloženost suncu jedan od glavnih uzročnih faktora one se pojavljuju na tzv. fotoeksponiranim mjestima. To su dijelovi kože koji su stalno izloženi utjecaju UV zraka kao lice, vrat, područje dekoltea i podlaktice. Koža koja je promijenjena hiperpigmentacijskim mrljama izgleda starije nego što to zapravo jest.

Najčešći oblik melasma

Najčešći oblik stečene hiperpigmentacije zbog kojeg žene traže pomoć dermatologa jest melasma. Melasma se pojavljuje na licu u obliku smećkastih il smećkasto žućkastih mrlja na licu. Najčešće se javlja u području središnjeg lica – na obrazima, čelu, iznad gornje usnice ili pak na obrazima i nosu.

Ona nastaje kod nekih žena koje imaju genetsku predispoziciju tijekom  hormonskih promjena u menstruacijskom ciklusu, u trudnoći i ponekad kod žena koje  uzimaju hormonsku terapiju. Pigmentacijske promjene nastaju zbog djelovanja hormona. Oni potiču melanocite te estrogena i progesterona. Melasma uzrokuje nezadovoljstvo izgledom vlastitog lica kod žena te utječe na njihovo emocionalno stanje. Utječe i na socijalni život i općenito kvalitetu života. Učestalost melasme nije točno poznata, prema epidemiološkim podacima između 15 i 50 % trudnica imati će melasmu. Zbog toga se ta promjena na licu često naziva i maska trudnoće. Promjene se pojavljuju postupno i pojačavaju se što se više izlažemo suncu. Pigmentacije se pojačavaju do porođaja i potom polako, obično unutar godine dana od porođaja polako nestaju. Nažalost, kod nekih žena hiperpigmentacije ostaju na licu dugi niz godina. Postaju jače vidljive svake godine u proljeće i ljeto.

Stečena hiperpigmentacija

Za sve oblike stečenih hiperpigmentacija potrebno je provoditi preventivnu primjenu zaštite preparatima sa visokim  faktorima zaštite (SPF 50+). Uz  primjenu učinkovitog lokalnog antioksidansa – vitamina C eventualno u kombinaciji sa feruličnom kiselinom ili floretinom i slično. Današnji suvremeni i poboljšani preparati kojima se želimo štititi od pojave hiperpigmentacija su namijenjeni upotrebi prije izlaganja suncu. Stoga se danas savjetuje da se vitamin C, kao glavni antioksidans i preventivni faktor treba na kožu aplicirati ujutro, prije izlaganja suncu. Potrebno je paziti da se radi o provjerenim i stabilnim preparatima vitamina C u visokoj ali izbalansiranoj koncentraciji. Takvi preparati nanešeni na kožu ujutro  zadržavaju svoje protektivno djelovanje tijekom cijelog dana. Oni se inkorporiraju u kožu i ne uklanjaju se vodom ili trljanjem.

Neki od preparata sa stabilnim i optimalnim količinama antioksidansa su: CE Ferulic i Phloretin CF (Skinceuticals), Sychrovit C, Edafence Endocare C,  AOX ferulic, ZO Ossential C-bright, Dermalogica.

Da bismo smanjili šansu za nastanak promjena pigmentacije treba izbjegavati provođenje invazivnih i nekih ne-invazivnih tretmana prije planiranog izlaganja suncu tijekom barem dva do tri tjedna. O konkretnim tretmanima potrebno je savjetovati se sa svojim liječnikom.

Dakle, gore opisani osnovni postupci prevencije oštećenja kože su učinkoviti ako se provode svakodnevno i kontinuirano. Najbolje ih je provoditi tijekom cijele godine, a obavezno tijekom perioda izloženosti Suncu.

Što kada se u ogledalu suočimo sa mrljama na našem licu?

Danas nam se nude razne mogućnosti postupaka i preparata za ispravljanje nastalih promjena pigmentacije i vraćanja kože u stanje ujednačenog tona. Nažalost nisu uvijek  izvjesno uspješne i često se susrećemo sa individualno različitim rezultatima istih tretmana. Kad su se hiperpigmentacijske promjene pojavile ispravno je posavjetovati se sa dermatologom koji će na temelju kliničke slike, anamneze i na temelju rezultata eventualnih dosadašnjih pokušaja uklanjanja hierpigmentacija predložiti plan koji se najčešće sastoji od tretmana koje je potrebno provesti u liječničkoj ordinaciji uz preporuku o preparatima za svakodnevnu primjenu kod kuće.

Još jednom bih naglasila važnost preventivnog djelovanja u sprječavanju nastanka hiperpigmentacija; svakodnevno ujutro na lice uz uobičajenu neutralnu njegu a prije stavljanja šminke treba aplicirati i serume koji sadrže  antioksidanse (vitamin C) i preparat sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+). Ukoliko je moguće fotoprotekciju treba obnavljati svakih dva sata kako na licu tako i na tijelu ukoliko smo tijekom dana izloženi sunčevim zrakama. Ako zanemarimo ova pravila i preskočimo ove postupke, hiperpigmentacije koje smo držali pod kontrolom vrlo brzo će se manifestirati potaknute utjecajem sunca.

Možda će vas zanimati i tekst o madežima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)